ÎPS Teodosie, atac fără precedent la adresa autorităților

Adrian
10.05.2020
ÎPS Teodosie, atac fără precedent la adresa autorităților

ÎPS Teodosie se revoltă împotriva autorităților. Arhiepiscopul a reacționat dur după ultimele recomandări ale Institutului Național de Sănătate Publică. INSP a transmis un set de reguli care vor fi valabile din 15 mai şi recomandă, în cazul bisericilor, ca icoanele să nu fie atinse, iar împărtăşania să se facă cu lingurițe și pahare de unică folosință.

„Dacă vom sluji afară, avem spațiu mai mult. Dar, Sfânta Împărtășanie nu pot să ne-o recomande ei. O să avem discuții în Sfântul Sinod. Biserica este autonomă față de stat. E greu de acceptat, nu poate fi acceptat așa ceva. Amânăm Sfânta Împărtășanie până când va fi voie să împărtășim cum trebuie. Avem frică să dăm cele sfinte ca și când nu ar fi sfinte! E o imixtiune în cultul bisericii. Nu facem compromisuri. O să analizăm!”, a declarat ÎPS Teodosie pentru stiripesurse.ro

Ce pot face cei care se tem de îmbolnăvire

Arhiepiscopul Tomisului a adăugat că planurile Guvernului sunt doar niște propuneri și că nu sunt decizii impuse, ele fiind în dezbatere publică. În plus, înaltul prelat a făcut referire la o decizie a Cancelariei Sfântului Sinod, de la instaurarea stării de urgență, și care precizează că „persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtăşirea din Sfântul Potir cu linguriţa comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtăşirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriţă adusă de acasă şi folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin). Menţionăm că în Biserică Sfânta Împărtăşanie se pregăteşte şi se administrează totdeauna în condiţii de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate.”

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *